Interaktiva webbarkiv

För den som vill skapa en interaktiv arkivkopia (dvs. arkivkopia som mer eller mindre ger samma upplevelse som orginalet) av sin egen hemsida eller blogg rekommenderar vi ett program vid namn Conifer (tidigare kallat Webrecorder). Det som gör Conifer till en såpass bra lösningen är, förutom att det är gratis, att det är lättanvänt och sparar de ”inspelade” webbarkiven i formatet WARC, vilket utgör det internationella standardformatet för lagring av webbarkiv. Conifer kan användas direkt via programmets webbplats, eller genom att installera det på egen dator. Det går att använda den internetbaserade versionen av verktyget utan att skapa och/eller logga in på ett personligt konto, men fördelen med att skapa ett eget konto hos Conifer är att ni då kan sprida ut inspelningen av en hemsida över flera olika tillfällen, samt att ni inte behöver ladda ned er arkivkopia inom 90 minuter efter inspelning. Skaparna av Conifer, Rhizome, har tagit fram en välarbetad online-dokumentation för hur programmet fungerar som vi rekommenderar nya användare att läsa. De som föredrar videopresentationer kan se Rhizomes tre introduktionsfilmer till Conifer längst ned på sidan. Med det sagt vill vi ändock betona tre viktiga aspekter gällande hanteringen av Conifer.

Conifer är inte kompatibelt med alla webbläsare. Vi rekommenderar därav att ni använder er av Google Chrome eller Mozilla Firefox när arkiverar hemsidor med hjälp av programmet.

Kortfattat fungerar verktyget på så vis att ni anger webbadressen för den webbplats ni vill skapa en interaktiv arkivkopia av i fältet URL to capture. När ni sedan trycker på return/enter så startar själva inspelningen genom att verktyget öppnar sidan vars webbadress ni angivit. Eran uppgift är nu att surfa igenom och titta på allt material ni vill skall ingå i ert webbarkiv, för Conifer fungerar på så vis att programmet spelar in allt som visas i eran webbläsare men inget annat. I praktiken innebär det att ni måste klicka och scrolla er igenom alla sidor som ni vill arkivera, samt öppna och titta på alla bilder, dokument och videos som ni vill skall ingå i eran arkivversion av webbplatsen.

När ni känner er nöjda med eran inspelning, var noga med att kontrollsurfa i den inspelade version för att se om allt fungerar som det skall, eller om det finns några brutna länkar. Om så skulle vara fallet kan ni behöva göra kompletterande inspelningar av sidor som tidigare inte sparats korrekt.

Introduction to Webrecorder.io – getting started

Managing, sharing and describing collections

Learn more about Webrecorder.io collections