Framsidan i rött till Arkiv Sörmlands bok

Arkiv Sörmland lanserar bok!

Nu är den här – Arkiv Sörmlands första bok! En bok för dig som är nyfiken på Sörmlands historia och som vill veta mer om framtidens arkiv och de enskilda arkiven. Lansering sker i samband med Arkivens dag den 13 november. Det går också att köpa boken direkt från oss.

I den nyutkomna “Arkiv Sörmland – dåtid nutid framtid” kan du ta del av berättelser från länets alla hörn. Här får du dessutom lära dig mer om framtidens arkiv och om enskilda arkiv—byggstenar till vår historia.

Berättelserna i boken utgör ett litet axplock ur arkiven, där vi försökt ge en mångfald av perspektiv. Här möter vi män, kvinnor och barn, här skildras såväl föreningsliv som företagande och här speglas stad och land.

I boken får du bland annat följa med i spanska sjukans spår vid bruket i Hälleforsnäs, på sommarhemsinvigning på Stora Femöre i Oxelösund och på butiksbusspremiär i Vagnhärad. Du får dessutom besöka statarbostaden i Jäder, barnhemmet för finska krigsbarn i Strängnäs och greven på Sävstaholm i Vingåker. Folkparksbygge i Nyköping, träförädling i Katrineholm och ardenneruppvisning i Gnesta står också på programmet.

Mer om boken finns i vår lanseringsfilm – se den här!

Vi ger även perspektiv på framtidens digitala arkiv, bland annat genom projektet Ungas Digitala Minnen där vi samlat in digitalt material från unga sörmlänningar, så att även deras röster kan göra sig hörda i framtidens historieskrivning.

Känns det svårt och tråkigt med arkiv? Det behöver det inte alls vara – och det finns hjälp att få! Arkiv Sörmland är en resurs för föreningar och företag i Sörmland som behöver hjälp att ta hand om sina arkiv. Det berättar vi mer om i boken. Där kan du som arkivbildare även inspireras av andra som tagit hjälp av oss, som Katrineholms arbetararkiv som säger såhär:

”Vi tog beslut att ta hjälp av Arkiv Sörmland… Nu har vi ordning på hyllor och i lådor och dessutom är det förtecknat så att man till och med kan söka i vårt arkiv från Arkiv Sörmland och från kommunarkivet.”

Läs gärna vår pressinformation om boken (pdf), utskickad i veckan före Arkivens dag.

Ett stort tack också till Sörmlands Sparbank och Sparbanksstiftelsen Rekarne för de medel vi beviljades för produktion och tryckning av boken!

Låter det här som en bok för dig? Hoppas det! Boken köper du av oss på Arkiv Sörmland.

Välkommen!

Se redaktionskommitténs Anna-Sophia von Celsing presentera boken på Arkivens dag på Eskilstuna stadsmuseum 13 november, inspelad och delad av Åsa Kjellkvist, Eskilstuna stadsmuseum (klicka på länken så länkas du till liveinslaget på Facebook).