Arkivens dag 2023

Den 11 november är det äntligen dags för Arkivens dag! Arkiv Sörmland är med i både Eskilstuna och Katrineholm. I Eskilstuna släpps dessutom det nya numret av tidskriften Eskilskällan. 

Eskilstuna 

Tid och plats: Eskilstuna Stadsmuseum föreläsningssal kl. 12-16.

I år är Eskilskällans tema för arkivens dag ”i rörelse. På Eskilstuna Stadsmuseum finns under dagen både föreläsningar och en miniutställning på temat . Det är även release för det rykande färska numret av tidskriften Eskilskällan. Vår arkivchef Annika Bergsland har skrivit en artikel i tidskriften om C. E. Johansson första amerikaresa, artikeln baseras på ny forskning från hans dagböcker som deponeras hos Arkiv Sörmland. Passa på att hämta ett exemplar! 

Klicka här för komma till programmet för Eskilstuna 

Katrineholm

Tid och plats: Katrineholms bibliotek/Kulturhuset Ängeln kl. 11-14

Katrineholms arbetararkiv i samarbete med Katrineholms kommunarkiv och Arkiv Sörmland inbjuder till ett Arkivens dag-arrangemang på temat FÄRG & FORM med glimtar från Katrineholms 1930– och 40-tal. I fokus står ett urval färgstarka valaffischer och fanor från 1930- och 40-talen tillsammans med spännande arkivexempel som på olika sätt speglar Katrineholm under de båda händelserika årtiondena. 

I Vinterträdgården bjuds det på utställning, bildspel och godis. Flera arkivverksamma finns på plats under dagen så passa på att ställa frågor och ta del av information från de medverkande arkiven. 

Helena Karlsson från Arkiv Sörmland kommer att vara på plats i Katrineholm under dagen – så vill någon träffa just Arkiv Sörmland är det där vi är.

Fandekoration och valaffisch – Katrineholms arbetararkiv, annons – Katrineholms-Kurirens arkiv/Katrineholms kommunarkiv och Luma-kampanj hos Konsum, foto: Alexandersson – KF Svea Sörmlands arkiv/Arkiv Sörmland.