Fodral med Molins logga och glitterförsedda glasögon

En av våra viktigaste uppfinningar: med fokus på J A Molins Ur & Optik

I dagens blogginlägg sätter vi fokus på en av våra viktigaste uppfinningar – glasögonen – och på en mångårig och välkänd optikerfirma i form av J A Molins Ur & Optik i Eskilstuna. Läs mer om denna spännande historia!

En av de viktigaste uppfinningar som gjorts är glasögonen, eftersom de har underlättat så mycket för människan. Innan glasögonens tid fick vetenskapsmän och konstnärer ofta sluta arbeta vid dryga 40 års ålder, då synen började svika. Eftersom glaslinser i början var så dyra, var det endast de bildade och förmögna som hade den ekonomiska möjligheten att köpa dem. Många av dåtidens läkare var dock skeptiska och fler valde bort glasögonen då man ansåg att de kunde skada ögonen.

Ett företag som kom att bli stort inom optikerbranschen var firma J.A. Molin i Eskilstuna, som startade 1895 på Köpmangatan 58 i Eskilstuna av Johan Alfred Molin (f 1864). Han kom med frejdebrev från Södertälje där han varit urmakargesäll, och i Eskilstuna började han utöva urmakeriyrket samt handel med ur under firmanamnet J A Molin. Enligt handelsregistret lämnade han senare över firman 1941 till sin son Carl Adolf, som dessförinnan gått in som delägare.

Gamla glasögon i svart fodral.

Gamla glasögon. J A Molins Ur & Optiks arkiv, Arkiv Sörmland.

Karl Molin med personal utanför butiken 1953. Foto: okänd. J A Molins Ur & Optiks arkiv, Arkiv Sörmland

Carl Molin med personal 1953. Foto: okänd. J A Molins Ur & Optiks arkiv, Arkiv Sörmland

Efter Carl Molins död övertog de anställda rörelsen. Firman kom då att syssla med optik utöver urmakeriet under namnet J.A. Molin Ur- och Optik AB. Det var inom optiken som firman gjorde sig mera känd vilket märks i företagets handlingar som härrör från tiden 1970 – 1979. Företaget hette då J.A. Molin Optik AB.

Idag är glasögon en nödvändig förutsättning för hundratals miljoner människor, men de är så självklara att vi inte reflekterar över hur livet skulle vara utan dem. Så glasögon är verkligen en uppfinning som gjort det lättare för människan.

Av Lena Grahn / Arkiv Sörmland.

Källor: J A Molins Ur & Optiks arkiv, Arkiv Sörmland och Riksarkivet