En glansfull vinteridrottsdag

 

Det var söndagen den 12 februari 1922 som den nyblivna femåringen Katrineholms-Kuriren och den några år äldre idrottsföreningen K.A.I.K anordnade sparkstöttingstävling i Katrineholm. Inte mindre än 121 deltagare var anmälda, varav 96 kom till start. De flesta av det 25 personer starka manfallet hade anmält förhinder på grund av sjukdom.

Start och mål ägde rum på AIK-plan och tävlingsbanan slingrade fram på, får man förmoda osandade gator och vägar på och omkring Åsen eller ”skogen runt” som det också benämndes. I Katrineholms-Kuriren från den 13 februari framgår inte hur lång banan var, men bäste sparkare i klass 1 hade tiden 16 minuter och 7 sekunder, vilket vittnar om att det inte var fråga om något långlopp.

1278-001

Foto: Okänd, Katrineholms Kommunarkiv

Tidningen berättar med varmt hjärta om tävlingens yngste deltagare, lilla Inga-Britt Persson, endast fem år gammal som tappar sin sparksko och inte kan ta på den igen. Hon får då hjälp av en några år äldre gentleman och kan fullfölja tävlingen. Vid målet får hon jublande ovationer av publiken som uppgick till flera hundra. Vad var då priset för den som var snabbast? En sparkstötting förstås.

Författare: Roland Blomkvist
Katrineholms Kommunarkiv