Frukt är också godis

Ja, så fanns det säkert anledning att resonera de där dagarna i början av oktober 1952 när det firades skördefest och fruktmustvecka för hela slanten. Fruktexpo, mustberedning och bordsdukningstävling var några av inslagen under den fullspäckade veckan som gick i nykterhetens tecken.

Den 4-12 oktober 1952 gick den av stapeln, fruktmustveckan i NTO-lokalen på Kriebsensgatan i Eskilstuna. Bakom arrangemanget stod en rad organisationer såsom Kvinnoföreningarnas samarbetskommitté, Lokalnykterhetskommittén, Fruktodlarföreningen, Hushållningssällskapet, Trädgårdscentralen, Vårby hälsobrunn, Eskilstuna Bryggeri, Frisksportarna, Köpmannaföreningen, Konsumtionsföreningen, Demamusteriet i Mariefred med flera.

Bild 3 Fruktsaftveckan 1952

Provsmakning av nymustad fruktdryck för stora och små. Foto: Ateljé Forsslund/Arkiv Sörmland

Arrangemanget invigdes lördagen den 4 oktober med tal av fru Agnes Gren från Vita Bandets centralstyrelse i Nyköping, musik av Godtemplarorkestern och föredrag av dr Gunnar Brante under rubriken ”Blodet och näringen”.

Under de kommande dagarna kunde allmänheten fritt besöka fruktmässan i NTO-lokalen där utställningen ”Vi dukar till fest utan sprit” utgjorde ett fast inslag tillsammans med mustdemonstration, fruktexpo och avsmakning av färsk frukt, must och fruktläskedryck. Här gick även att inhandla både fruktmust och råsafter för den som inte själv hade någon frukt att göra dryck av. Lotteriet ”Vinn en fruktkorg” lockade också.

På veckoprogrammet stod diverse evenemang från de olika arrangörerna, däribland föredrag av trädgårdskonsulent Gösta Johansson från Nyköping och filmvisning. För den som ville musta av egen frukt gick det alldeles utmärkt att under erfaren handledning från Fruktodlarföreningens medlemmar låna föreningens aggregat för 15 öre per liter.

Bild 2 Fruktsaftveckan 1952

Nya äppeldrycken Priméro fanns till försäljning under fruktsaftveckan. Eskilstuna-Kurirens arkiv/Arkiv Sörmland

Bordsdukningstävlingen omfattade tio bord som föreningarna i Kvinnoföreningarnas samarbetskommitté ställt iordning. Dessa dukades för olika tillfällen såsom bröllop, valvaka (valår som det var år 1952) och dans i hemmet. Den röda tråden i utställningen var att det skulle dukas till fest utan sprit, gärna med frukt och grönt i massor – något som Eskilstunakretsen av Röda Korset verkligen tog fasta på i sin dukning till ”Råkostlunch” där bland annat grönsaksmajonnäs i vitkålssnäckor, råstekta rödbetor och blomkålsfyllda tomater samsades på menyn. En jury bedömde sedan noggrant de arrangerade bidragen.

Som framgår av Ateljé Forsslunds fina bilder lockade fruktmustveckan många besökare, unga som gamla. På en rad vackra och aptitretande sätt slogs ett slag för fruktens hälsosamma inverkan, något som vi i minst lika hög grad kan skriva under på idag.

Av Helena Karlsson. Publicerad i Sörmlandsbygden 2014.