Hur kan vi egentligen veta något om historien? Den är ju borta! Var hämtar historiker, forskare, journalister och författare uppgifter om personer och händelser som är borta sedan flera hundra år? I de flesta fall finns svaren att hämta i något av världens miljontals arkiv.
I det här temat lär ni er om arkiv, varför de finns och vilken nytta vi har av dem. Ni får också prova att själva forska och söka i arkivdatabaser.
Lektionsunderlaget är uppdelat i en inledande diskussion, övningar, sammanfattande avslutning samt en eller flera fördjupande extrauppgifter. Öppna lektionsunderlagets delar genom att klicka på flikarna nedan. Stödmaterial finner du i högerkolumnen (större skärmar) eller längst ned på sidan (mobiler och små skärmar).
Antal arkiv hos Arkiv Sörmland
Börja med att fundera över vad ni redan vet om arkiv och källmaterial. Förbered gärna diskussionen genom att läsa relevanta avsnitt i den bok eller det läromedel som ni brukar använda.
Diskutera några av frågorna nedan tillsammans i klassen. Om ni inte kan arbeta i helklass kan ni förstås besvara frågorna skriftligt, enskilt.
Övningen består av två korta filmer, en bakgrundstext och ett antal frågor.
Gör så här:
Filmer, dokument och annat stödmaterial hittar du i kolumnen till höger (större skärmar) eller längst ned på sidan (mindre skärmar).
Temat bygger på ett antal ord och nyckelbegrepp, som ni bör förstå för att kunna lösa instuderingsfrågorna.
Så kan ni jobba med nyckelbegreppen:
Sammanfatta och resonera kring temat och övningarna.
Gör detta i helklass eller större grupper:
I fördjupningen får ni göra egna efterforskningar i arkivmaterial som förvaras hos Arkiv Sörmland och hos några andra arkivorganisationer i Sörmland.
Tips: Se exempel på hur sökningen i databasen går till längst ned!
Gör så här:
Nu har ni testat att söka i Visual Arkiv som förtecknar arkiv i Eskilstuna och Sörmland. Prova nu att söka på ortnamn även i den nationella arkivdatabasen NAD. Hur många arkivbildare finns registrerade med information om din kommun/ort i NAD?
Gör så här:
Exempel som visar hur en sökning i Nationella arkivdatabasen kan gå till:
.