Arkivkällor från Nyköping, Eskilstuna, Hälleforsnäs och andra sörmländska orter kan ofta berätta historier som för oss långt ut i världen.
I detta tema använder vi en gammal resedagbok och kvitton från Hälleforsnäs bruk för att lära oss om hur den industriella revolutionen och globaliseringen påverkade sörmlänningarna under 1800-talets slut. Ni får också prova att själva forska och söka i arkivdatabaser.
Lektionsunderlaget är uppdelat i en inledande diskussion, övningar, sammanfattande avslutning samt en eller flera fördjupande extrauppgifter.
Öppna lektionsunderlagets delar genom att klicka på flikarna nedan. Stödmaterial hittar du i högerkolumnen (större skärmar) eller längst ned på sidan (mobiler och små skärmar).
Sveriges första ånglok tillverkas i Eskilstuna.
Börja med att fundera över vad ni redan vet om industrialiseringens och globaliseringens intåg under slutet av 1800-talet. Förbered gärna diskussionen genom att läsa relevanta avsnitt i den bok eller det läromedel som ni brukar använda.
Diskutera några av frågorna nedan tillsammans i klassen. Om ni inte kan arbeta i helklass kan ni förstås besvara frågorna skriftligt, enskilt.
Övningen består av en artikel, lite annat stödmaterial samt nyckelbegrepp och instuderingsfrågor. Det finns även en extrauppgift där ni får göra en tidslinje!
Gör så här:
Filmer, dokument och annat stödmaterial hittar du i kolumnen till höger (större skärmar) eller längst ned på sidan (mindre skärmar).
Temat bygger på ett antal ord och nyckelbegrepp, som ni bör förstå för att kunna lösa instuderingsfrågorna.
Så kan ni jobba med nyckelbegreppen:
Placera in resan i ett historiskt sammanhang genom att göra en tidslinje: Markera årtalet 1852, och skriv in “Brukspatron Celsings resa till Storbritannien”. Märk sedan ut några större historiska händelser under perioden 1840 – 1870, med betydelse för industrialiseringen och/eller globaliseringen.
Ni kan göra tidslinjen på papper eller med hjälp av något digitalt verktyg som exempelvis Knightlab Timeline, Timetoast eller Timeglider.
Sammanfatta och resonera kring temat och övningarna.
Gör detta i helklass eller större grupper:
I fördjupningen får ni göra egna efterforskningar i arkivmaterial som förvaras hos Arkiv Sörmland och hos några andra arkivorganisationer i Sörmland.
Det är en fördel om ni redan har gjort övningen under tema 1: “Vad är ett arkiv?”. Där får ni nämligen lära er grunderna i hur man söker i arkivförteckningar och databaser.
Fördjupning 1: Sörmländska företag i världen
Fördjupning 2: handskrift och källtolkning
Brukspatron von Celsings resedagbok förvaras i det Celsingska familjearkivet, som är ett av nästan tusen arkiv som bevaras hos Arkiv Sörmland.
I den här fördjupningen får ni läsa och tolka den 170 år gamla dagboken. Ni får även fundera över några källkritiska frågor.
Gör så här: