Innan industrialiseringen jobbade många människor på landsbygden, men när Sverige gick igenom den industriella revolutionen behövdes mycket arbetskraft på fabrikerna. Det gjorde att många människor lämnade landsbygden för staden. Men hur såg det då ut på landsbygden efter den industriella revolutionen?
I denna lektion tar vi en titt på landsbygden . Genom ett flertal handlingar kommer ni få en inblick i hur livet såg ut på ett säteri i början av 1900-talet.
Lektionsunderlaget är uppdelat i en inledande diskussion, övningar, sammanfattande avslutning samt en eller flera fördjupande extrauppgifter.
Öppna lektionsunderlagets delar genom att klicka på flikarna nedan. Stödmaterial finner du i högerkolumnen (större skärmar) eller längst ned på sidan (mobiler och små skärmar).
Då avskaffades sätesfriheten i Sverige
Börja med att fundera över lantbruket som koncept. Exempelvis genom att skapa en tankekarta och skriva upp allt som ni kommer att tänka på när ni hör ordet landsbygd. Förbered gärna diskussionen genom att läsa relevanta avsnitt i en bok eller det läromedel som ni brukar använda.
Diskutera några av frågorna nedan tillsammans i klassen. Om ni inte kan arbeta i helklass kan ni förstås besvara frågorna skriftligt, enskilt.
Övningen består av handlingar från Biby gård som ligger i Gillberga socken utanför Eskilstuna. Gården var ett säteri som från år 1782 ägdes av familjen von Celsing.
Gör så här:
För en extra utmaning försök läsa handlingarna utan att kolla på transkriberingen.
Fundera på vilka ord som används i skriften och hur de uttrycker sig. Finns det skillnader i hur man uttryckte sig då jämfört med hur man uttrycker sig idag?
Svaren finns i handlingarna eller går att hitta genom att söka sig fram till det. Du kan använda ditt ordinarie läromedel, uppslagsverk och andra pålitliga källor för att hitta alla svar.
Temat bygger på ett antal ord och nyckelbegrepp, som ni bör förstå för att kunna lösa instuderingsfrågorna.
Så kan ni jobba med nyckelbegreppen:
Sammanfatta och resonera kring temat och övningarna.
Gör detta i helklass eller större grupper:
I fördjupningen får ni göra egna efterforskningar i arkivmaterial som förvaras hos Arkiv Sörmland och hos några andra arkivorganisationer i Sörmland.
Exempel på fördjupningar:
Det är en fördel om ni redan har gjort övningen Vad är ett arkiv? I den övningen får ni nämligen lära er grunderna i hur man söker i arkivförteckningar och databaser.